Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Mászósportok

Jégmászás
2010-07-26
Peches ember ne menjen...

 Könnyen lehet, hogy a jégmászásról a Jégkorszak folyton  a makkért küzdő motkánya jut eszünkbe. Annyi a különbség „csupán”, hogy ha ebben a sportban aláhullasz, nem a makk mennyországba jutsz…

  Ez amolyan téli hegymászó lehetőség. (Létezett a sziklamászás, amit nem lehet űzni télen, hidegben, létrejött a beltéri falmászás. Azt nem lehetett szabadban végezni, hát létrejött a jégmászás. Tán ez lehetne a mászás evolúciója!)

Jégmászás extreme, sport, extrém, sportok, outdoor

 Itt viszont az idő igenis fontos tényező, hiszen a mászás nem túl komfortos körülmények között zajlik, a nappalok rövidek és hidegek, ha elszöszölünk a mászás könnyedén kényelmetlenné és veszélyessé válhat. Gyors és pontos haladás szükséges, a havon és a jégen szerzett jártasság nélkülözhetetlen, ám ha ezek megvannak, a sikerélmény sem marad el!

 A jégmászáshoz szükség van:

- Egy jégeszközre vagy jégszekercére. ( nem összekeverendő a jégcsákánnyal, mert az a túracsákányra vonatkozik! ) A jégeszköznek görbített, hajlított a nyele és élesebb szögben csapódik vissza a csőre annak érdekében, hogy könnyebben lehessen a függőleges jegekbe belevágni. Elég látványosnak mondható.

- Hágóvasra.

- Jégcsavarra. Felfelé haladás közben őket kell elhelyezni a jégfalon, hogy hozzájuk lehessen kötni a biztosító kötelet.

- Sisak, kötél, karabinerek,stb… alap.


 Jégmászás extreme, sport, extrém, sportok, outdoor

  Amin a sztori áll, vagy bukik (érthető okokból... ), az a jégeszköz helyes jégbe verése. A tudás máris a tied lehet 60-70 mászás után. Nézzük viszont az extrán derűs oldalát: nem fárasztóbb a falmászásnál ez a sportág!

 

  Szerencsésebb teleken Magyarországon Hámoron ki lehet próbálni. (Volt már példa arra is, hogy megtartották szárazon, amolyan dry-tooling keretében.) Egy ugrással messzebb a Szlovák paradicsom és a Magas –Tátra várja többek között a  magyarokat.
  Ami igazán jó hely lehet a jégmászásra, az Ausztriában  a Malta völgy, ami körülbelül 600 km-re van Budapesttől. Ez egy európai szinten is jegyzett helyszín. A völgy két oldalán 500-600 méteres jégfalak találhatók rengeteg vízesés van, ami megfagy. Mivel szerencsés tájolása van, s nem nagyon süt be a nap, a jég sokáig megmarad.  

  Ahogy minden egyebet, ezt is imitálhatjuk! Kalandparkokban, 6 méter magas mászófalon kipróbálható, felső biztosítással. Az egyik oldalon a feljutás igazi erőpróba, itt jégcsákánnyal, hágóvassal próbálkozhatnak az érdeklődők. A másik oldalon egy könnyített, botos-lyukas megoldással lehet mászni.

Nicole

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Protektor Short
Protektoros short
Avagy hogyan ne verd szét a fenekedet.
Snowboard
A snowboard története
A hódeszka ami meghódította és felforgatta a téli sportok világát.
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
A rövid lécek anatómiája, avagy miben különböznek egymástól és a klasszikus lécektől?
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012